Privat eller offentlig skifte

De fleste arveoppgjør foretas ved privat skifte. Ved privat skifte foretar arvingene selv den fordelingen av eiendelene som skal gjøres, og må selv løse de problemer som oppstår ved selve skiftet.

Skiftes boet privat er alle arvingene solidarisk ansvarlig for hele arveavgiften. En forutsetning for å kunne gjennomføre skiftet privat er at minst en av arvingene overfor retten gir erklæring om å påta seg ansvaret for de forpliktelser som påhvilte avdøde.

Offentlig skifte vil si at tingretten forvalter boet og gjennomfører fordelingen mellom arvinger og kreditorer. Offentlig skifte skal forekomme dersom en av loddeierne krever det, jf skifteloven §§ 84 og 60. Dersom vilkårene for privat skifte ikke er til stede skal retten av eget tiltak skifte boet, dersom det antas at boets midler er tilstrekkelig for å dekke begravelsesutgiftene og skifteomkostningene. Begravelsesutgifter beregnes normalt til kr 25.000 og skifteomkostninger er 25 ganger rettsgebyret. Retten kan også oppnevne en bostyrer til å forestå skiftebehandlingen, skifteloven § 91. Kostnadene ved en bostyrer belastes boet.